W Polsce stanowi połowę odławianych ryb słodkowodnych. Na świecie odławia się ok. 200 tys. ton karpia rocznie. Przez wędkarzy uważany za rybę waleczną i przebiegłą. W polskiej tradycji mięso karpia jest jedną z potraw wigilijnych.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karp
Składniki:
- spora sztuka ryby,pocięta w dzwonki
- przyprawy(sól,sok z cytryny,cebulka ,oregano)
- garść rodzynek
- oliwa do smażenia
- wrzątek do podlania
- mąka pełnoziarnista (2-3 łyżki)
- bułka tarta ( 2-3 łyżki)
Wykonanie:
Karpia w plastrach, skropić sokiem z cytryny,przyprawić pozostawić na godzinkę.
Następnie oprószyć odrobiną mąki i tartej bułki.
Podsmażyć na oliwie,dodać odrobinę posiekanej cebuli,ponownie podsmażyć.
Zalać następnie odrobiną wrzątku,dodać rodzynki i dusić do miękkości,ok.pół godzinki ,pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).