sobota, 24 grudnia 2011

karp w rodzynkach

























W Polsce stanowi połowę odławianych ryb słodkowodnych. Na świecie odławia się ok. 200 tys. ton karpia rocznie. Przez wędkarzy uważany za rybę waleczną i przebiegłą. W polskiej tradycji mięso karpia jest jedną z potraw wigilijnych.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karp


Składniki:           
  • spora sztuka ryby,pocięta w dzwonki
  • przyprawy(sól,sok z cytryny,cebulka ,oregano)
  • garść rodzynek
  • oliwa do smażenia
  • wrzątek do podlania
  • mąka pełnoziarnista (2-3 łyżki)
  • bułka tarta ( 2-3 łyżki)

Wykonanie:

Karpia w plastrach, skropić sokiem z cytryny,przyprawić pozostawić na godzinkę.

Następnie oprószyć odrobiną mąki i tartej bułki.

Podsmażyć na oliwie,dodać odrobinę posiekanej cebuli,ponownie podsmażyć.

Zalać następnie odrobiną wrzątku,dodać rodzynki i dusić do miękkości,ok.pół godzinki ,pod przykryciem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).