środa, 7 września 2011

kopytka




Kopytka (pozn. szagówki) – należą do grupy potraw mącznych.

Wyrabiane są z następujących składników:
Ugotowane, po czym zmielone ziemniaki należy wymieszać z pozostałymi składnikami i szybko wyrobić zwartą, elastyczną masę. Czas mieszania ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki. Wyrobione ciasto należy podzielić na niewielkie kawałki i uformować z nich wałki o średnicy ok. 3 cm. Następnie, po lekkim spłaszczeniu uformowanych wałków, należy pokroić je formując charakterystyczne romby. Tak przygotowane kopytka należy gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając. Po wypłynięciu na powierzchnię wody kopytka są gotowe do wyjęcia.

Kopytka – podawane np. ze zrumienionymi skwarkami – mogą być daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw, np. gulaszu.

Szagówki różnią się nieznacznie od kopytek konsystencją (są bardziej miękkie), oraz tym, że nie można do ich wyrobu użyć sera twarogowego. Od pierogów leniwych różnią się głównie tym, że do leniwych używa się dużo twarogu.

Czasem na kopytka mówi się paluchy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kopytka


Składniki

*ugotowane i zmielone ziemniaki -1kg
*mąka  pszenna ok.250g (można zmieszać z odrobiną ziemniaczanej,1 łyżka)
*jajko surowe
*sól,pieprz


Wykonanie:ziemniaki ugotowane i zmielone przez maszynkę,łączymy z mąką i jajkiem,dodajemy przyprawy,wyrabiamy ciasto,tak by było elastyczne i nie kleiło się do rąk.
W zależności od rodzaju ziemniaków (lepsze mniej wodniste),dosypujemy ewentualnie więcej mąki.
Z gotowego ciasta formujemy wałki i wykrawamy skośnie kopytka.
Gotujemy w osolonym  wrzątku,z odrobiną oliwy (by kopytka się nie kleiły),ok.5 minut,by wypłynęły na wierzch.Podajemy jak kto lubi,u nas i do obiadu, jak i danie samodzielne z masełkiem lub skwarkami,a także z bigosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).