Kopytka (pozn. szagówki) – należą do grupy potraw mącznych.
Wyrabiane są z następujących składników:
- ugotowanych ziemniaków lub sera twarogowego,
- mąki pszennej,
- jaj,
- soli,
- przyprawy
Kopytka – podawane np. ze zrumienionymi skwarkami – mogą być daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw, np. gulaszu.
Szagówki różnią się nieznacznie od kopytek konsystencją (są bardziej miękkie), oraz tym, że nie można do ich wyrobu użyć sera twarogowego. Od pierogów leniwych różnią się głównie tym, że do leniwych używa się dużo twarogu.
Czasem na kopytka mówi się paluchy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kopytka
Składniki
*ugotowane i zmielone ziemniaki -1kg
*mąka pszenna ok.250g (można zmieszać z odrobiną ziemniaczanej,1 łyżka)
*jajko surowe
*sól,pieprz
Wykonanie:ziemniaki ugotowane i zmielone przez maszynkę,łączymy z mąką i jajkiem,dodajemy przyprawy,wyrabiamy ciasto,tak by było elastyczne i nie kleiło się do rąk.
W zależności od rodzaju ziemniaków (lepsze mniej wodniste),dosypujemy ewentualnie więcej mąki.
Z gotowego ciasta formujemy wałki i wykrawamy skośnie kopytka.
Gotujemy w osolonym wrzątku,z odrobiną oliwy (by kopytka się nie kleiły),ok.5 minut,by wypłynęły na wierzch.Podajemy jak kto lubi,u nas i do obiadu, jak i danie samodzielne z masełkiem lub skwarkami,a także z bigosem.
*sól,pieprz
Wykonanie:ziemniaki ugotowane i zmielone przez maszynkę,łączymy z mąką i jajkiem,dodajemy przyprawy,wyrabiamy ciasto,tak by było elastyczne i nie kleiło się do rąk.
W zależności od rodzaju ziemniaków (lepsze mniej wodniste),dosypujemy ewentualnie więcej mąki.
Z gotowego ciasta formujemy wałki i wykrawamy skośnie kopytka.
Gotujemy w osolonym wrzątku,z odrobiną oliwy (by kopytka się nie kleiły),ok.5 minut,by wypłynęły na wierzch.Podajemy jak kto lubi,u nas i do obiadu, jak i danie samodzielne z masełkiem lub skwarkami,a także z bigosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).