piątek, 17 lutego 2012

gruszki w winie lukrowane

gruszki w winie lukrowane

składniki:

  • 3-4 gruszki z ogonkami!
  • winko czerwone (pół butelki)
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków
  • sok z  połówki cytryny
  • cukier puder +odrobina wrzątku=lukier


wykonanie: 
Gruszki myjemy,cienko obieramy ,wykrawamy gniazdo nasienne od spodu,uważamy by nie uszkodzić ogonka przy obieraniu.
Wlewamy do garnka wino,dodajemy cukier,goździki,cynamon,sok z cytryny,
Zanurzamy gruszki i gotujemy dobry kwadrans na małym ogniu.
Schłodzone gruszki polewamy lukrem (u mnie z odrobiną syropu winnego).
p.s.syrop winny:pozostały wywar z gotowanych gruszek,uzupełniamy dodatkową porcją cukru i gotujemy,do uzyskania syropu,na małym ogniu i mieszamy,by się nie przepalił,albo w kąpieli wodnej,czyli podwójny garnek z parą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).