składniki:
- 3-4 gruszki z ogonkami!
- winko czerwone (pół butelki)
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- kilka goździków
- sok z połówki cytryny
- cukier puder +odrobina wrzątku=lukier
wykonanie:
Gruszki myjemy,cienko obieramy ,wykrawamy gniazdo nasienne od spodu,uważamy by nie uszkodzić ogonka przy obieraniu.
Wlewamy do garnka wino,dodajemy cukier,goździki,cynamon,sok z cytryny,
Zanurzamy gruszki i gotujemy dobry kwadrans na małym ogniu.
Schłodzone gruszki polewamy lukrem (u mnie z odrobiną syropu winnego).
p.s.syrop winny:pozostały wywar z gotowanych gruszek,uzupełniamy dodatkową porcją cukru i gotujemy,do uzyskania syropu,na małym ogniu i mieszamy,by się nie przepalił,albo w kąpieli wodnej,czyli podwójny garnek z parą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).