piątek, 17 lutego 2012

zupa -krem z soczewicy


Składniki:
  • 1-1,5 litra wody
  • 200 g soczewicy żółtej
  • pół paczki mrożonek warzywnych,wedle uznania
  • pół cebuli czosnkowej
  • 2 bulionetki warzywne
  • serek topiony śmietankowy
  • koperek zielony
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy:pieprz,czosnek granulowany i niedźwiedzi suszony
  • dodatkowo:grzanki,odrobina śmietany

Soczewicę gotujemy w wodzie z bulionetkami,dodajemy mieszankę warzywną,kiedy będą miękkie,odcedzamy z wody.
Cebulę pokrojoną w kostkę lub plastry,podsmażamy na oleju,by sie zeszkliła,dodajemy do warzyw.
Miksujemy wszystko blenderem,następnie ponownie dodajemy do bulionu ,w którym gotowała się soczewica z warzywami.
Dodajemy serek topiony i zielony koperek,doprawiamy do smaku wedle uznania,zagotowujemy.
Zupę-krem podajemy z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).