Składniki:
- 1-1,5 litra wody
- 200 g soczewicy żółtej
- pół paczki mrożonek warzywnych,wedle uznania
- pół cebuli czosnkowej
- 2 bulionetki warzywne
- serek topiony śmietankowy
- koperek zielony
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy:pieprz,czosnek granulowany i niedźwiedzi suszony
- dodatkowo:grzanki,odrobina śmietany
Soczewicę gotujemy w wodzie z bulionetkami,dodajemy mieszankę warzywną,kiedy będą miękkie,odcedzamy z wody.
Cebulę pokrojoną w kostkę lub plastry,podsmażamy na oleju,by sie zeszkliła,dodajemy do warzyw.
Miksujemy wszystko blenderem,następnie ponownie dodajemy do bulionu ,w którym gotowała się soczewica z warzywami.
Dodajemy serek topiony i zielony koperek,doprawiamy do smaku wedle uznania,zagotowujemy.
Zupę-krem podajemy z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).