niedziela, 1 kwietnia 2012

ciastka wielkanocne


 

składniki:                                                                                        
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu
Wykonanie:
  • Makę przesiewamy przez sito,dodajemy stopniowo pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.U mnie mąka pszenna mieszana:tortowa i razowa.Dodałam dodatkowo łyżkę gęstej śmietany,bo ciasto było dosyć zbite przy wyrabianiu,ze względu na sporą ilość otrębów w mące razowej.Ale ostatecznie uzyskało elastyczną konsystencję.Ważne też jest to ,by masło było miękkie,wtedy ciasteczka są super kruchutkie.
  • Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce (zawinięte w folię,by nie straciło kruchości),przynajmniej pół godzinki,ale może być i dłużej w lodówce.
  • Schłodzone ciasto, podzielone na 2 części ,wałkujemy,podsypując mąką,wykrawamy ciasteczka.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,albo dobrze natłuszczonej i posypanej otrębami,by zapobiec przyklejeniu ciastek do blachy.
  • Pieczemy ok. 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni,do zarumienienia.
  • Dekorujemy wedle upodobania,u mnie lukier i gotowe dekodery.

Z radością ciasteczka dodaję do  kolekcji-Dodaj Twój przepis do kolekcji i wygraj zakładki do książek 

1 komentarz:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).