czwartek, 5 kwietnia 2012

ćwikła z chrzanem

















Właściwie,to trudno podać proporcje,na ćwikłę,bo w naszym domu ,kiedy się zabieramy za robienie ćwikły,to gotujemy od razu duży gar buraków,a efekt końcowy polega na smakowaniu i zadowoleniu kubków smakowych.


.............ale składniki,to tak:
  • ok.2-3kg buraków ćwikłowych ,wymytych i ugotowanych  w mundurkach
  • sok z cytryny
  • 2-3  łyżki octu wedle uznania
  • tarty chrzan z korzenia,albo gotowy ze słoika,bez innych dodatków
  • do smaku: cukier, sól
sposób przygotowania:

Buraki umyte,gotujemy w skórce,do miękkości,ale bez rozgotowania,na wolnym ogniu.
Gotowe pozostawiamy do ostudzenia.Obieramy ze skórki i trzemy na tarce,na małych oczkach ,skrapiamy sokiem z cytryny i octem.Następnie ucieramy chrzan,też na drobnych oczkach,lub dodajemy gotowy,mieszamy wszystko razem. Jeśli chrzan trzemy sami i przygotowujemy wcześniej,to trzeba skropić go też sokiem z cytryny,by nie stracił koloru.Doprawiamy wszystko przyprawami - smak powinien być lekko winny. Przygotowaną ćwikłę z chrzanem wkładamy do słoików i odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły,najlepiej do dnia następnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).