Składniki:
- 1,5 l wody
- 2duże ziemniaki
- pęczek natki pietruszki
- pół litra zakwasu na żurek
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 białe kiełbasy (u mnie wiejska od rzeźnika)
- przyprawy:majeranek, sól ,pieprz,czosnek
- opcjonalnie:łyżka mąki pszennej,gdyby żurek był zbyt rzadki
Obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki gotujemy w wodzie do miękkości, przez około 15 minut.
W czasie kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy białą kiełbasę,zdejmujemy z niej skórę,kroimy na drobne kawałki,wrzucamy do gotujących się ziemniaków.
Następnie (kiedy ziemniaki są już miękkie),dodajemy zakwas, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i czosnkiem,zagotowujemy wszystko razem.
Gotowy żur podajemy z pokrojonym jajkiem, posypujemy na wierzch natką pietruszki.
Apropo żurku :
1.Może być torebkowy lub butelkowy kupny .Ja jak już,to wolę ten torebkowy .2. Ale oczywiście można samemu też żur zrobić ;
Składniki:
- 1-1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- ok.1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 1-2 łyżeczki zakwasu chlebowego klik
- opcjonalnie 1-2 łyżki płatków owsianych lub otrębów (w zależności jaka mąkę razową mamy)
Wykonanie:
Do naczynia (szklanego lub kamionkowego)wsypać mąkę pełnoziarnistą, dołożyć płatki owsiane lub otręby, zalać ciepłą przegotowaną wodą, dokładnie zamieszać.
Następnie dodajemy zakwas chlebowy,by przyspieszyć fermentację zakwasu na żurek.
Naczynie z zakwasem postawiamy w ciepłym miejscu,przykrywamy ściereczką kuchenną .
Zakwas mieszamy co najmniej dwa razy dziennie. Po 3 dniach zakwas powinien być już wystarczająco kwaśny. Zlać go do szklanej butelki lub słoika, dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka ząbków czosnku ( zatrzymuje fermentacją i nadaje wyrazisty smak),przechowujemy w lodówce.
Przed użyciem zakwasu do gotowania żurku,przecedzamy go przez sito,by był klarowny ,bez domieszki otrębowej i przypraw.
To co pozostało na sicie można wykorzystać,do zrobienia kolejnego zakwasu,po dodaniu mąki z wodą.
Im starszy zakwas,tym lepszy,przechowujemy go w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).