środa, 9 maja 2012

krem szparagowy... najprostszy


Składniki:


  • 2 pęczki szparagów (u mnie mieszane białe i zielone)


  • około litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)


  • łyżka-dwie masła


  • sól, pieprz,czosnek, do smaku


  • groszek ptysiowy lub grzanki
  • ser do wyboru:(żółty,maskarpone,topiony)


  • kleks ze śmietany


  • Wkonanie:  Tu opracowany sposób na przygotowanie szparagów.
    Szparagi białe cienko obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i wyrzucamy.

    Szparagi zielone nie obieramy,tylko obcinamy z wierzchu "łuski".

    Gotujemy na stojąco, zanurzone w osolonej wodzie ,z odrobiną cukru,na 3/4 (tak by główki szparagów nie były zanurzone w wodzie), do miękkości ok. 15 -20minut.
    Główki szparagów,zostaną ugotowane pod wpływem wytworzonej pary podczas gotowania wody.

    Ugotowane szparagi przetrzeć przez gęste sito lub zmiksować blenderem ,główki możemy pozostawić do dekoracji zupy-kremu,dodajemy do ciepłego przecieru szparagowego masło.
    Do  gotowego bulionu  warzywnego lub drobiowego,dodajemy przetarte szparagi (ilość bulionu uzależniona od tego jaka gęstość zupy lubimy),doprawiamy do smaku,dekorujemy wiórkami żółtego sera,lub dodajemy do ciepłej zupy serek homogenizowany ,dekorujemy po wierzchu keksem śmietany,zieleniną,główkami szparagów.
    Zupę podajemy z grzankami lub ryżem.





    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).