piątek, 25 maja 2012

kremowa zupa z liści kalarepy






Stragany cudnie w świeże warzywa przystrojone,to aż żal byłoby przejść koło nich obojętnie. Wracam zatem z koszykiem nowalijek ochoczo i planuję już w drodze,co z nich będzie. Na początek kremowa zupa z kalarepy,bo za liśćmi pływającymi w zupie nie przepadam (chyba że botwinka młodziutka to co innego). Właściwie do niedawna wyrzucałam liście kalarepy, ale pewnego razu Ewelina, przekonała mnie by tego nie robić. No i słusznie,bo nadają zupie wyrazistego koloru i smaku ;).
  
kremowa zupa z liści kalarepy

Składniki:

  • kalarepa (korzeń + liście bez łodyg)
  • włoszczyzna:marchewka, seler, pietruszka, por
  • sól, pieprz,papryka
  • 1-5 litra wody
dodatki:
  • drobno posiekany młody koperek
  • keks śmietany,jogurtu
  • ptysie lub grzanki 
  • ziemniak (użyłam tym razem fasolki z puszki)
  • jajko gotowane
Wykonanie: 

Wodę zagotowujemy w garnku,wrzucamy umyte i pokrojone na drobno warzywa,gotujemy wszystko ok. kwadransa.

Podgotowane warzywa wykładamy na cedzak,następnie wrzucamy do miski,miksujemy wszystko blenderem.

Wrzucamy miks warzywny z powrotem do wody,zagotowujemy,doprawiamy do smaku.

Podajemy z dodatkami jakie lubimy najbardziej....smacznego ;)

Na diecie Dukana:zamiast śmietany jogurt..... a: ptysie,grzanki,ziemniak-dopiero Faza III.
Natomiast można spokojnie dodawać jajko i fasolkę młodziutką na Fazie II.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).