- 2,5 szklanki mąki pszennej (u mnie razowa+krupczatka)
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- szklanka maślanki mrągowskiej
- 3/4 kostki stopionego masła lub oliwy (pół szklanki)
Składniki na kruszonkę:
Klasyczne proporcje to :/2:1:1/czyli :2 części mąki ,na 1 część masła, i 1 część cukru.
- mąka (u mnie taka jak do ciasta)-ok.2/4 szklanki
- cukier trzcinowy 1/4 szklanki
- masło (użyłam pozostałe 50 g-1/4 kostki)
Dodatkowo:garść agrestu obranego z szypułek i garść czereśni bez pestek
Wykonanie:
- Kruszonka: masło roztopiłam w garnuszku,schłodzone połączyłam z mąką i cukrem,wymieszałam łyżką,włożyłam kruszonkę do lodówki do schłodzenia.Można też kruszonkę zrobić z miękkiego masła ogrzanego w temp.pokojowej i wyrobić palcami.Im więcej składników sypkich ,to kruszonka bardziej sypka i drobna.Im więcej tłuszczu,kruszonka bardziej mazista i grubsza(może się rozpływać trochę podczas pieczenia).Zaleca się użycie cukru pudru do kruszonki,bo lepiej łączy się z tłuszczami i mąką,ale ja użyłam tu też cukru trzcinowego,bo akurat lubię jego połączenie z mąkami razowymi (nawet kiedy pozostaje uczucie nie do końca rozpuszczonych kryształków).Mąka krupczatka sprawia ,że kruszonka nabiera większej kruchości i sypkości.Zalecia się też,by mąki do kruszonki były przesiane.
- Ciasto:Suche składniki :mąkę i proszek do pieczenia wymieszałam w dużej misce,dodałam sczyptę soli i cynamonu.
- W osobnym naczyniu roztrzepałam jajka z cukrem + maślanką+roztopionym schłodzonym masłem.
- Wymieszałam wszystko razem (łyżką lub mikserem) do połączenia składników.
- Do foremek muffinkowych nałożyłam ciasto do wysokości 3/4,na zmianę z owocami.
- Wstawiłam do nagrzanego piekarnika -pieczenie ok. 30 min w temp. 2o0 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).