środa, 6 czerwca 2012

zupa gryczana


Składniki:
  • 1,5-2 litry bulionu warzywnego lub rosołu
  • włoszczyzna (marchewka,seler,pietruszka,por lub cebula)
  • zielenina:natka koperku lub pietruszki
  • ziemniak duży
  • ok.pół szklanki kaszy gryczanej
  • przyprawy:sól,pieprz...co kto lubi
  • kawałek piersi kurczaka lub żeberko
Wykonanie:

Bulion zagotowujemy,dodajemy mięso podgotowujemy koło pół godziny.
Następnie wrzucamy umytą ,obraną i pokrojoną na drobno włoszczyznę lub startą na tarce o grubych oczkach (poza porem ,który daję w całości a po ugotowaniu zupy wyrzucam), i pokrojonego na drobno ziemniaka oraz kaszę gryczaną. Gotujemy od czasu do czasu mieszając aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy przyprawy i posiekaną pietruszkę.


2 komentarze:

  1. cosik nie pełny ten opis wykonania tej zupy, bo wychodzi bez kaszy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to jest jak przepis powstaje z pamięci,a zupy ani śladu na talerzu ;)....już poprawione.

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).