Składniki:
- 1,5-2 litry bulionu warzywnego lub rosołu
- włoszczyzna (marchewka,seler,pietruszka,por lub cebula)
- zielenina:natka koperku lub pietruszki
- ziemniak duży
- ok.pół szklanki kaszy gryczanej
- przyprawy:sól,pieprz...co kto lubi
- kawałek piersi kurczaka lub żeberko
Wykonanie:
Bulion zagotowujemy,dodajemy mięso podgotowujemy koło pół godziny.
Następnie wrzucamy umytą ,obraną i pokrojoną na drobno włoszczyznę lub startą na tarce o grubych oczkach (poza porem ,który daję w całości a po ugotowaniu zupy wyrzucam), i pokrojonego na drobno ziemniaka oraz kaszę gryczaną. Gotujemy od czasu do czasu mieszając aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy przyprawy i posiekaną pietruszkę.
cosik nie pełny ten opis wykonania tej zupy, bo wychodzi bez kaszy :-)
OdpowiedzUsuńTak to jest jak przepis powstaje z pamięci,a zupy ani śladu na talerzu ;)....już poprawione.
Usuń