niedziela, 15 lipca 2012

babeczki z owocem i bakaliami

 ............za oknem rozkitające w rodzinnym ogrodzie cynie,a w kuchni zapach pieczonych babeczek.
Nasza mama kocha ten zapach,smutne dla niej są weekendy,bez pieczonego ciasta.....


 składniki na około 12 babeczek                                                                                         
  • ok.2,5 szklanki mąki (pszenna :krupczatka+tortowa)
  • pół szklanki maślanki lub kefiru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru w kryształkach
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • dodatkowo:garść rodzynek,garść skórek kandyzowanych,2-3 nektarynki,bułka tarta lub otręby,tłuszcz do posmarowania foremek,cukier puder do posypania po upieczeniu.
Jajka ubijamy z cukrem ,mikserem lub trzepaczką,jak kto woli.Dodajemy do nich maślankę i olej.Suche składniki mieszamy z sobą,przesiewamy przez sito. Łączymy wszystkie składniki ze sobą,na koniec dodaję bakalie (rodzynki sparzone,skórki kandyzowane w cukrze),owoce bez skórki,pokrojone w drobną kostkę).Ciasto przekładamy do posmarowanych tłuszczem i posypanych otrębami lub bułką tartą foremek,pieczemy ok.pół godziny w temp.ok.200 stopni.Upieczone babeczki posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).