czwartek, 23 sierpnia 2012

wegetariański krem pomidorowy ....z bazylią


Można zrobić pomidorówkę w wersji błyskawicznej,wrzucając wszystko do garnka, ale można też poświęcić jej nieco więcej uwagi, czyli podpiec pomidory najpierw w piekarniku. Kwestia dodatków typu: warzywa, zioła,przyprawy to już sprawa indywidualnych upodobań. Ja jeszcze dodatkowo lubię zabielić pomidorówkę śmietanką, ale bez żadnych zasmażek za to, no i bez pływających kawałków pomidorów w zupie, czyli najlepiej w formie kremu.



wegetariański krem pomidorowy z bazylią

składniki:
  • 2-3 pomidory średniej wielkości
  • marchewka starta na drobno
  • kilka łyżek keczupu łagodnego
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego
  • przyprawy:czosnek,pieprz,sól
  • bazylia świeża lub suszona
  • łyżka-dwie oliwy do smażenia
dodatki:
  • paluszki ziołowe,wiórki żółtego sera,śmietana,ryż ugotowany ,u mnie brązowy.

Wykonanie:

Pomidory sparzone i obrane ze skórki, dzielimy na kawałki, wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy czosnkiem świeżym lub granulowanym, solą, pieprzem, ,pokrojoną w plasterki cebulką.Dodajemy marchewkę startą na drobnych oczkach, bazylię (jeśli suszona,świeżą lepiej dodać pod koniec zapiekania).

Skrapiamy wszystko oliwą,zapiekamy  pół godziny, w nagrzanym piekarniku (150 stopni).
Podsmażony w piekarniku przecier dodajemy do szklanki bulionu ,miksujemy wszystko razem.Uzupełniamy przecierem ze słoiczka,keczupem,pozostałym bulionem,zagotowujemy wszystko razem.
Podajemy krem z ryżem,odrobiną śmietany i żółtego sera lub paluszkami ziołowymi,u mnie z rozmarynem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).