Można zrobić pomidorówkę w wersji błyskawicznej,wrzucając wszystko do garnka, ale można też poświęcić jej nieco więcej uwagi, czyli podpiec pomidory najpierw w piekarniku. Kwestia dodatków typu: warzywa, zioła,przyprawy to już sprawa indywidualnych upodobań. Ja jeszcze dodatkowo lubię zabielić pomidorówkę śmietanką, ale bez żadnych zasmażek za to, no i bez pływających kawałków pomidorów w zupie, czyli najlepiej w formie kremu.
wegetariański krem pomidorowy z bazylią
składniki:
- 2-3 pomidory średniej wielkości
- marchewka starta na drobno
- kilka łyżek keczupu łagodnego
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego
- przyprawy:czosnek,pieprz,sól
- bazylia świeża lub suszona
- łyżka-dwie oliwy do smażenia
- paluszki ziołowe,wiórki żółtego sera,śmietana,ryż ugotowany ,u mnie brązowy.
Wykonanie:
Pomidory sparzone i obrane ze skórki, dzielimy na kawałki, wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy czosnkiem świeżym lub granulowanym, solą, pieprzem, ,pokrojoną w plasterki cebulką.Dodajemy marchewkę startą na drobnych oczkach, bazylię (jeśli suszona,świeżą lepiej dodać pod koniec zapiekania).
Skrapiamy wszystko oliwą,zapiekamy pół godziny, w nagrzanym piekarniku (150 stopni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).