środa, 5 września 2012

pasteryzacja...porady



Pasteryzowanie przetworów w słoikach:

Zabieg mający na celu przedłużenie "żywotności"naszych pyszności, zamkniętych w słoikach,co wymaga konieczności ogrzewania produktów do określonej temperatury w piekarniku lub garnku na kuchni.
Klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 70 °C, jednak nie większej niż 100 °C. 
Ogrzewanie do temperatury powyżej 100 °C to już sterylizacja.
W domu na wsi preferujemy pasteryzację "na mokro".Jednak w miejskiej codzienności,czasem wygodniej mi stosować pasteryzację "na sucho".

Pasteryzacja w piekarniku tzw."na sucho"

1. przygotowujemy przetwory według przepisu, przekładamy  je go czystych, wyparzonych słoików, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi, nakładamy wyparzone też zakrętki i zamykamy słoiki.

2. słoiki ustawiamy na zimnej blasze, jak mamy obawy,że słoiki mogą pęknąć,można wyłożyć blachę papierem do pieczenia,i wstawiamy przetwory do zimnego piekarnika .


3. ustawiamy piekarnik (grzanie z góry i z dołu) na temperaturę ok.85-90 stopni i pasteryzujemy przetwory przez około pół godziny (lub wg zalecenia do  przepisu),licząc czas od osiągnięcia żądanej temperatury w piekarniku.


4. po pasteryzacji przetwory dokręcamy,ustawiamy do "góry dnem",po wystudzeniu przechowujemy  w chłodnym i ciemnym miejscu (piwnica,spiżarnia,lodówka).



Pasteryzacja w garnku tzw."na mokro" :

1. przygotowujemy przetwory według przepisu, przekładamy je go czystych, wyparzonych słoików, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi, nakładamy wyparzone też  nakrętki i zamykamy słoiki. 

2. do dużego garnka wkładamy drewnianą kratkę lub ścierkę-dwie, kuchenną.


3. do garnka wstawiamy słoiki z przetworami, by nie przylegały do siebie, garnek wypełniamy zimną wodą do 3/4 wysokości słoików,kiedy wkładamy zimne słoiki,natomiast ciepłą/gorącą wodą,kiedy wkładamy gorące słoiki.


5. przykrywamy garnek przykrywką i zaczynamy pasteryzację,licząc czas pasteryzacji od momentu zagotowania wody.Na małym ogniu,pasteryzujemy słoiki 20-30 minut (lub wg przepisu).

 6. po zakończeniu  pasteryzacji przetwory dokręcamy,ustawiamy do "góry dnem",po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu(piwnica,spiżarnia,lodówka).
Uwaga,przetwory nisko-słodzone,aby mieć pewność trwalszej pasteryzacji, można pasteryzować jeszcze następnego dnia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).