środa, 5 września 2012

dynia w occie

Akurat odwiedziałm Basię,która zaprawiała dynię w occie i podzieliła się ze mną tym przepisem i dynią.....no to skorzystałam ;).

Składniki:                                                                                                                                         

  • dynia pokrojona w kostkę
Zalewa:                                                           
  • 6-7 szklanek wody
  • 25-30 goździków (po 5 sztuk na słoik)
  •  ziele angielskie ,po kilka ziarenek
  • ok.10-15 łyżek cukru
  • szklanka octu spirytusowego
  • sól (łyżka stołowa)

 
 
 

Dynię przekroić na dowolne kawałki,u mnie wyszła ilość,na 5 słoików litrowych,wydrążyć miąższ i pokroić w drobną kostkę.
Zagotować wodę w dużym garnku,lekko osolić.Do gotującej wody, włożyć pokrojoną dynię na minutkę jedynie.
Następnie wyjąć z wody i włożyć bezpośrednio do słoików.
A do wody dodać: cukier i ocet, a ziele i goździki bezpośrednio do słoików.
Tak przygotowane słoiki  zalewać gorącą zalewą .
Przepisy podają,że wystarczy słoiki ustawić "do góry dnem",ale ja osobiście wolę jednak zapasteryzować ,choćby dobry kwadrans.
Tak zaprawiona dynia powinna mieć smak kwaśno-słodki.... ;)

inne przepisy z dynią:zupa z dyni ,dynia z pomarańczą ,dynia ze śliwką

 
I słoneczniki z rodzinnego ogrodu,które u początku jesieni ,przypominają jeszcze letnie promienie i smaki.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).