Ostatnio zostałam poproszona,o przepis na przetworzone buraczki.
W związku z tym,że siostra sporo ich w słoiki zaprawiła, poprosiłam o zestawienie, by zagościły na blogu do łatwego po nich sięgnięcia. Przepisy zaczerpnięte z internetowych pomysłów. Do jesienno-zimowych obiadów bezcenne, zarówno w formie przystawki jak i przygotowania barszczu w wersji błyskawicznej.Wielka sprawa mieć taką siostrę, która wypełnia rodzinna spiżarnię takimi skarbami natury.....
składniki:
- 3 kg buraków
- 3 duże cebule
- 2- 5 duże ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- 1 szklanki octu 10 % )
- 1.5 łyżki soli
- 1,5 szklanki cukru
- 7 ziarnek pieprzu
- 7 ziarnek ziela angielskiego
- 5 goździków
- 5 liści laurowych
wykonanie:
Buraki ugotować (z odrobiną octu dla zachowania koloru) , obrać i zetrzeć na grubej tarce.Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę.
Warzywa zalać gorącą zalewą octową (najpierw wyjąć przyprawy) i zostawić na 24 godziny,w chłodnym miejscu (lub w lodówce).Potem odsączyć na sitku, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 min przez zagotowanie.
Pozostały sok można też pasteryzować w małych słoiczkach i wykorzystać do barszczu.
buraczki z papryką
składniki:
- szklanka oleju
- szklanka wody
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki soli
- szklanka octu
Buraki ugotować i utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę kroimy w kostkę lub niewielkie paski.
Cebulę należy pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki oprócz buraków poddusić w garnku przez około 7 minut - nie więcej.
Tak przyrządzone warzywa wkładamy do słoików z przygotowaną zalewą.
Pasteryzujemy do dłuższego przechowywania.
Pasteryzujemy do dłuższego przechowywania.
buraczki z kapustą
składniki
- 1 kg buraczków czerwonych
- 1 kg kapusty białej
- 20 dag cebuli białej
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka cukru