środa, 7 listopada 2012

schab z żurawiną i oliwkami

 

Składniki:
 
  • ok. 1 kg schabu bez kości w jednym kawałku
  • 2-3 łyżki żurawiny przetworzonej
  • kilka zielonych oliwek
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek (3-4 łyżki)

 
Sposób przygotowania:
 
  • Schab myjemy i osuszamy.Doprawiamy solą i pieprzem,wciskamy w rowki ząbki czosnku,posypujemy ziołami prowansalskimi.Odstawiamy zawinięty w folię do lodówki,na jakiś czas,lub na noc.
  • Robimy kieszenie ,wg upodobania.
  • Każde nacięcie wypełniamy dokładnie żurawiną i oliwkami,jak są zbyt duże,można obwiązać,by nadzienie nie wypadało (ja tego nie robiłam).
  • Wkładamy schab do "złotka" spożywczego lub "rękawa".
  • Schab umieszczamy,w naczyniu żaroodpornym ,np. w wąskiej keksówce,której boki  trzymają ciasno mięso, by "nie rozłaziło się” na boki.
  • Górę mięsa polewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.
  • Pieczenie w piekarniku 1,5-2 godzin w ok.200 stopniach .Pozostawiam upieczony schab do schłodzenia w piekarniku,w wytopionym podczas pieczenia sosie,wtedy  jest bardziej soczysty.Podajemy na ciepło do obiadu,ale smakuje również dobrze na zimno,w formie przystawki lub do kanapek....smacznego ;)

 ...........i powolne pożegnanie jesieni.......zanim zima nastanie........

 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).