piątek, 2 listopada 2012

blok z rodzynkami


Jesień w ciepłych barwach,łapana w obiektyw,ze słonecznymi promieniami jeszcze....
A w kuchni ......smak czekolady,taki swojski,bakaliowy,czyli zaproszenie na domowy blok ;).


Składniki:

  • 1 paczka mleka w proszku (250 g)
  • ok.szklanki rodzynek (sparzonych we wrzątku i odsączonych)
  • +- 100-150 ml wody lub mleka
  • 1 masło (200g)
  • 2-3 łyżki kakao ciemnego
  • pokruszone herbatniki petit-beurre(mogą być jasne lub ciemne,lub w polewie czekoladowej) 200-300g
  • słodzik (cukier,lub miód,ja daję łyżkę)
  • opcjonalnie aromat smakowy wedle uznania

Wykonanie: 

Do miski wsypać mleko w proszku przesiane przez sitko.
Płynne produkty,czyli masło i wodę,podgrzać do rozpuszczenia,jednak bez zagotowania,dodać cukier i kakao,do uzyskania jednolitej konsystencji,odstawić do przestudzenia.
Połączyć płynną masę z suchymi składnikami ,dodać pokruszone herbatniki i sparzone rodzynki,gotową masę przełożyć do formy ,z papierem do pieczenia.
Pozostawić do schłodzenia i zastygnięcia na kilka godzin.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).