Składniki:
- ok. 1 kg schabu bez kości w jednym kawałku
- 2-3 łyżki żurawiny przetworzonej
- kilka zielonych oliwek
- 5-6 ząbków czosnku
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek (3-4 łyżki)
Sposób przygotowania:
- Schab myjemy i osuszamy.Doprawiamy solą i pieprzem,wciskamy w rowki ząbki czosnku,posypujemy ziołami prowansalskimi.Odstawiamy zawinięty w folię do lodówki,na jakiś czas,lub na noc.
- Robimy kieszenie ,wg upodobania.
- Każde nacięcie wypełniamy dokładnie żurawiną i oliwkami,jak są zbyt duże,można obwiązać,by nadzienie nie wypadało (ja tego nie robiłam).
- Wkładamy schab do "złotka" spożywczego lub "rękawa".
- Schab umieszczamy,w naczyniu żaroodpornym ,np. w wąskiej keksówce,której boki trzymają ciasno mięso, by "nie rozłaziło się” na boki.
- Górę mięsa polewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.
- Pieczenie w piekarniku 1,5-2 godzin w ok.200 stopniach .Pozostawiam upieczony schab do schłodzenia w piekarniku,w wytopionym podczas pieczenia sosie,wtedy jest bardziej soczysty.Podajemy na ciepło do obiadu,ale smakuje również dobrze na zimno,w formie przystawki lub do kanapek....smacznego ;)
...........i powolne pożegnanie jesieni.......zanim zima nastanie........
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).