Jesień w ciepłych barwach,łapana w obiektyw,ze słonecznymi promieniami jeszcze....
A w kuchni ......smak czekolady,taki swojski,bakaliowy,czyli zaproszenie na domowy blok ;).
Składniki:
- 1 paczka mleka w proszku (250 g)
- ok.szklanki rodzynek (sparzonych we wrzątku i odsączonych)
- +- 100-150 ml wody lub mleka
- 1 masło (200g)
- 2-3 łyżki kakao ciemnego
- pokruszone herbatniki petit-beurre(mogą być jasne lub ciemne,lub w polewie czekoladowej) 200-300g
- słodzik (cukier,lub miód,ja daję łyżkę)
- opcjonalnie aromat smakowy wedle uznania
Wykonanie:
Do miski wsypać mleko w proszku przesiane przez sitko.
Płynne produkty,czyli masło i wodę,podgrzać do rozpuszczenia,jednak bez zagotowania,dodać cukier i kakao,do uzyskania jednolitej konsystencji,odstawić do przestudzenia.
Połączyć płynną masę z suchymi składnikami ,dodać pokruszone herbatniki i sparzone rodzynki,gotową masę przełożyć do formy ,z papierem do pieczenia.
Pozostawić do schłodzenia i zastygnięcia na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).