środa, 5 grudnia 2012

blok z orzechami ...jakie lubimy ;)

Dzisiaj kolejna propozycja bloku domowego,na mleku w proszku pełnym.Czytałam na innych blogach,że musi być nie granulowane.Powiem tak:osobiście robię je na obydwu mlekach,pełne nadaje blokowi aksamitną formę,ale kto woli mniej chude (lub musi)...to zawsze to coś,by urozmaicić słodyczową codzienność.Zatem niech każdy wybiera,co komu bardziej dogodne.....a ja zapraszam na degustację ... ;)



składniki:
  • mleko w proszku (1 opakowanie a 500 g)
  • kostka masła (250g)
  • garść/dwie prażonych orzechów włoskich
  • mała paczka biszkoptów
  • mleko lub woda ok. pół szklanki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki miodu lub więcej jeśli ma być bardziej słodki 
  • pół buteleczki aromatu pomarańczowego
Wykonanie:

Masło z wodą podgrzać do rozpuszczenia (bez zagotowania),dodać kakao,miód,aromat,wszystko dokładnie wymieszać.
Do przestudzonej masy dajemy pokruszone biszkopty i posiekane na drobno orzechy,wg upodobania.
Masę przekładamy do płaskiego pojemnika,wyłożonego papierem do pieczenia,chłodzimy w lodówce kilka godzin,i blok gotowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).