środa, 5 grudnia 2012

krokiety pieczarkowo-serowe



Krokiety
  • 0,5 l mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1-2 jajka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Nadzienie
  • cebula
  •   opakowanie pieczarek
  • przyprawy:sól,pieprz,czosnek niedźwiedzi suszony
  • masło do smażenia

Dodatkowo: olej, jajko, bułka tarta,plaster żółtego sera

Wykonanie:

Jajko,przesianą mąkę i sól mieszamy z mlekiem na gładką masę. Smażymy na tłuszczu cieńkie naleśniki.

Drobno kroimy cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor na maśle.
Dodajemy  pokrojone pieczarki,podsmażamy do zarumienienia,przyprawiamy pod koniec smażenia przyprawami,dodajemy czosnek niedźwiedzi. 
 Farszem napełniamy naleśniki,dodajemy w środek kawałek żółtego sera, zaginamy boki i zawijamy. 
 
Gotowe obtaczamy w utrzepanym  jajku i bułce tartej. Obsmażamy na złoty kolor.
 
Podajemy na ciepło z keczupem lub sosem grzybowym, przed podaniem zapiekamy krokiety w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).