wtorek, 4 grudnia 2012

murzynek z masą budyniową

Koleżanka poczęstowała nas w pracy murzynkiem,z przepisu,który poleciła "z głowy",jako błyskawiczny.Zatem postanowiłam wypróbować go dla moich gości,ubogacając ciasto w masę budyniową z jabłkami ,które akurat na czasie i przetworzone smakują doskonale.

Wykonanie:                                                                                                                                             
Ciasto:                                                                                                                                              
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki ciemnego cacao
  • kostka margaryny (u mnie masło)
  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • pół szklanki mleka 
  • Masa budyniowa wg tego przepisu,tylko rabarbar zastąpiłam jabłkami.
  • opcjonalnie:czekolada +migdały do dekoracji 
  • odrobina masła i otrębów do przygotowania blachy,przed nałożeniem ciasta.
 Wykonanie:
  1. oddzielamy białka i żółtka osobno,ubijamy z cukrem (pół szklanki cukru dzielimy po połowie).
  2. Masło zagotowujemy w garnku,dodajemy mleko i cacao,chłodzimy.
  3.  Mąkę przesiewamy przez sito,dodajemy proszek do pieczenia.
  4. Suche składniki łączymy stopniowo z mokrymi,łączymy dokładnie,przekładamy na małą tortownicę,wysmarowaną tłuszczem,posypaną otrębami.
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok.godziny.
  6. Gotowy murzynek,schłodzony,przekrawamy na pół,przekładamy masą budyniową,pozostawiamy w lodówce do schłodzenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).