sobota, 23 lutego 2013

tarta na pikantnie....mięsna


  Tarta,tym razem przepis na ciasto z mąki krupczatki -źródło tu.
Z wytrawnym farszem,na pikantnie z dużą ilością zielonego koperku i oregano.
Jakby na przekór spadającym płatkom śniegu,które za oknem zwiastują zimno,a na talerzu ciepłe barwy ;)

Składniki  na ciasto:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli 
Wykonanie: 

Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą.
Masło kroimy, dodajemy do mąki , siekamy  nożem, do połączenia się składników.Jajko roztrzepujemy z wodą, dodajemy do ciasta i zagniatamy. 

Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na kwadrans.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy.
Ciasto przekładamy do formy,wysmarowanej tłuszczem, lekko dociskamy, nadmiar ciasta obcinamy i wstawiamy do lodówki na godzinkę, by ciasto się schłodziło. 

Piekarnik nagrzewamy do 200°C,ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia,  delikatnie dociskamy do ciasta i obciążamy np.grochem lub fasolą (jeśli zależy nam by tarta miała cienki spód),zapiekamy kwadrans. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię z obciążeniem i zapiekamy jeszcze 5 minut

 Farsz:

  • 1-2 dowolne kiełbaski
  • mały por lub cebulka
  • plasterek boczku
  • 2-3 plastry sera lazur
  • 2-3 plastry żółtego sera
  • pęczek koperku
  • keczup
na sos:
  • 2 jajka
  •  kilka łyżek gęstej śmietany
  • przyprawy:sól,pieprz,oregano

Wykonanie:

Kiełbaskę w plasterkach podsmażamy z boczkiem i cebulką.
Na gotowy spód tarty rozsmarowujemy 2-3 łyżki keczupu,układamy podsmażoną kiełbaskę z boczkiem i cebulką,dodajemy pokruszony ser lazur.Jajka ze śmietaną ubijamy mikserem,dodajemy przyprawy.Wylewamy na wierzch farszu.Na koniec posypujemy startym serem żółtym i koperkiem.
Zapiekamy wszystko w nagrzanym piekarniku do zarumienienia,dobry kwadrans.
Tarta smakuje na ciepło jak i schłodzona. 

Polecam zapoznać się przed zrobieniem ciasta z tym postem:
Tarty-porady ogólne-kuchnia francuska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).