wtorek, 26 lutego 2013

ziołowe filety indycze ....z cebulką i jabłkami


Piesi drobiowe,same w sobie wydają się być czasem  mdłe ,ale w połączeniu z ziołami i owocami,szczególnie dla osób,które potrzebują diety,bogactwo ziół może nadać nowego kulinarnego wymiaru.Przynajmniej ja od jakiegoś czasu baczniej śledzę półki z ziołami,z większym zainteresowaniem ,ciekawością....dociekając jakie bogactwa kryją w sobie,nie tylko smakowe.... ;)

ziołowe filety indycze z cebulką i jabłkami

Składniki -4 filety

  • pół kilograma piersi z indyka
  • 2 jabłka
  • 2 cebule czosnkowe
  • przyprawa korzenna,sól,pieprz,carry
  • zioła prowansalskie
  • zielony koperek lub pietruszka
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia
  • pół litra wody
do sosu:
  • pół szklanki wody
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki śmietany 
  • bulion z duszonych piersi


Sposób wykonania: 


Umyte i oczyszczone piersi  przekroić wzdłuż,na filety.  Dwie łyżki oliwy połączyć ze wszystkimi przyprawami i natrzeć plastry. Odstawić na pół godziny,następnie w dużej, głębokiej patelni, usmażyć piersi z obydwu stron na złoty kolor,dodając cebulkę pokrojoną na drobno. 
Wszystko zalewamy ciepłą wodą,dodajemy pokrojone w plastry jabłka,i dusimy pod przykryciem koło pół godziny.
Pod koniec duszenia odlewamy wywar, w którym dusiły się filety drobiowe do garnuszka.
W szklance z zimną wodą rozrabiam skrobię,dodaję śmietanę,łączę z ciepłym bulionem i zalewam filety,do zagotowania,dodaję na koniec zielony koperek.
Filety drobiowe podajemy z ziemniakami,kaszami,ryżem....do tego sałatka z kapusty lub kiszone ogórki,i danie główne gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).