piątek, 8 lutego 2013

zapiekanka z ziemniaków puree ....ze szpinakiem

 Na co dzień zajadamy się częściej kaszami, chociaż dania z ziemniakami, też nie są nam obojętne, szczególnie kiedy przychodzi ich sezonowy czas....wtedy smakują choćby ze szklanką maślanki, i świeżym koperkiem z ogrodu. W ramach zimowego czasu ,bardziej polecana ciepła zapiekanka , do której ziemniaki nawet niezbyt młode pasują w sam raz....zapraszam.

Składniki na dwie osoby:
  • 4-5 ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany lub masła
  • garść oliwek (u mnie nadziewane papryką)
  • garść-dwie mrożonego szpinaku
  • 2-3 jajka
  • sól,pieprz,zioła prowansalskie
  • plaster żółtego sera
  • dodatkowo odrobina masła do wysmarowania formy 
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez praskę lub miksujemy,ze śmietaną i 2-3 oliwkami,doprawiamy solą i pieprzem.
Masę ziemniaczaną przekładamy do wysmarowanej  masłem formy.
Robimy rowek w poprzek i wbijamy jajka,dodajemy szpinak.Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi i odrobiną soli i pieprzu,ozdabiamy oliwkami.
Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C.Pod koniec zapiekania dodajemy ser starty na tarce,lub pokrojony w plastry. Zapiekankę wyjmujemy, gdy lekko się zarumieni,w zależności jak lubimy ścięte jajka 20-35 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).