zapiekanka z ziemniaków puree ....ze szpinakiem
Na co dzień zajadamy się częściej kaszami, chociaż dania z ziemniakami, też nie są nam obojętne, szczególnie kiedy przychodzi ich sezonowy czas....wtedy smakują choćby ze szklanką maślanki, i świeżym koperkiem z ogrodu. W ramach zimowego czasu ,bardziej polecana ciepła zapiekanka , do której ziemniaki nawet niezbyt młode pasują w sam raz....zapraszam.
Składniki na dwie osoby:
- 4-5 ziemniaków
- 3 łyżki śmietany lub masła
- garść oliwek (u mnie nadziewane papryką)
- garść-dwie mrożonego szpinaku
- 2-3 jajka
- sól,pieprz,zioła prowansalskie
- plaster żółtego sera
- dodatkowo odrobina masła do wysmarowania formy
Wykonanie:
Ziemniaki
gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez praskę lub
miksujemy,ze śmietaną i 2-3 oliwkami,doprawiamy solą i pieprzem.
Masę ziemniaczaną
przekładamy do wysmarowanej masłem formy.
Robimy rowek w poprzek i wbijamy jajka,dodajemy szpinak.Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi i odrobiną soli i pieprzu,ozdabiamy oliwkami.
Tak
przygotowane danie
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C.Pod koniec zapiekania
dodajemy ser starty na tarce,lub pokrojony w plastry. Zapiekankę
wyjmujemy, gdy lekko się zarumieni,w zależności jak lubimy ścięte jajka 20-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).