Piesi drobiowe,same w sobie wydają się być czasem mdłe ,ale w połączeniu z ziołami i owocami,szczególnie dla osób,które potrzebują diety,bogactwo ziół może nadać nowego kulinarnego wymiaru.Przynajmniej ja od jakiegoś czasu baczniej śledzę półki z ziołami,z większym zainteresowaniem ,ciekawością....dociekając jakie bogactwa kryją w sobie,nie tylko smakowe.... ;)
ziołowe filety indycze z cebulką i jabłkami
Składniki -4 filety
- pół kilograma piersi z indyka
- 2 jabłka
- 2 cebule czosnkowe
- przyprawa korzenna,sól,pieprz,carry
- zioła prowansalskie
- zielony koperek lub pietruszka
- 2-3 łyżki oliwy do smażenia
- pół litra wody
do sosu:
- pół szklanki wody
- łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki śmietany
- bulion z duszonych piersi
Sposób wykonania:
Umyte i oczyszczone piersi przekroić wzdłuż,na filety. Dwie łyżki oliwy połączyć ze wszystkimi przyprawami i natrzeć plastry. Odstawić na pół godziny,następnie w dużej, głębokiej patelni, usmażyć piersi z obydwu stron na złoty kolor,dodając cebulkę pokrojoną na drobno.
Wszystko zalewamy ciepłą wodą,dodajemy pokrojone w plastry jabłka,i dusimy pod przykryciem koło pół godziny.
Pod koniec duszenia odlewamy wywar, w którym dusiły się filety drobiowe do garnuszka.
W szklance z zimną wodą rozrabiam skrobię,dodaję śmietanę,łączę z ciepłym bulionem i zalewam filety,do zagotowania,dodaję na koniec zielony koperek.
Filety drobiowe podajemy z ziemniakami,kaszami,ryżem....do tego sałatka z kapusty lub kiszone ogórki,i danie główne gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).