czwartek, 28 marca 2013

biały blok z bakaliami ...wersja 2




Składniki:

  • 125 g masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • pół szklanki wody przegotowanej zimnej
  • 200 g mleka w proszku
  • 100 g orzechów włoskich zmielonych
  • 100 g mieszanki studenckiej bakaliowej
  • 1/2 tabliczki białej czekolady 50g
  • garść płatków kukurydzianych
Wykonanie:

Masło rozpuścić z  cukrem, zestawić z ognia,  . Odstawić do przestudzenia. 

Mleko pełne w proszku ,przesiać przez sito do głębokiej miski,dodać przestudzoną masę płynną z cukrem,bakalie,wszystko dokładnie wymieszać
,dodając stopniowo wodę.

Na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę i płatki kukurydziane,mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. 

Gotową masę maślaną z bakaliami,przekładamy do małej tortownicy ,studzimy kilka godzin w lodówce,najlepiej całą noc.



Dołączam blok do kolekcji  przepisów wielkanocnych ;)

5 komentarzy:

  1. Basieńko zrobiłam - ponadplanowo :), nie wiem czy zdąży zastygnąć, obłędny :) basia_ww

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. W lodówce wystarczy kilka godzin ten blok schładzać,zatem do końca świat z pewnością zdążysz go skosztować....raczej nie ma szansy by się nie udał ;)

      Usuń
  2. Basieńko ja się bałam że nie doczeka świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano,to też fakt,bo już ciepła masa kusi by spróbować... ;)

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).