Składniki:
- 125 g masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- pół szklanki wody przegotowanej zimnej
- 200 g mleka w proszku
- 100 g orzechów włoskich zmielonych
- 100 g mieszanki studenckiej bakaliowej
- 1/2 tabliczki białej czekolady 50g
- garść płatków kukurydzianych
Masło rozpuścić z cukrem, zestawić z ognia, . Odstawić do przestudzenia.
Mleko pełne w proszku ,przesiać przez sito do głębokiej miski,dodać przestudzoną masę płynną z cukrem,bakalie,wszystko dokładnie wymieszać,dodając stopniowo wodę.
Na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę i płatki kukurydziane,mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
Gotową masę maślaną z bakaliami,przekładamy do małej tortownicy ,studzimy kilka godzin w lodówce,najlepiej całą noc.
Dołączam blok do kolekcji przepisów wielkanocnych ;)
A dla chętnych:pierwsza wersja białego bloku ;)
piękny kolorowy:)
OdpowiedzUsuńBasieńko zrobiłam - ponadplanowo :), nie wiem czy zdąży zastygnąć, obłędny :) basia_ww
OdpowiedzUsuń
UsuńW lodówce wystarczy kilka godzin ten blok schładzać,zatem do końca świat z pewnością zdążysz go skosztować....raczej nie ma szansy by się nie udał ;)
Basieńko ja się bałam że nie doczeka świąt :)
OdpowiedzUsuńAno,to też fakt,bo już ciepła masa kusi by spróbować... ;)
Usuń