czwartek, 7 marca 2013

krem z selera






Składniki:                                                                                                                                          
  • duży seler
  • por lub cebulka,u mnie czosnkowa
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • pietruszka
  • kalarepka
  • 3 łyżki masła
  • 4 plasterki sera pleśniowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • litr wody 
  • suszony czosnek niedźwiedzi

  • przyprawy:sól.pieprz,carry,imbir 


Masło roztopić w garnku ,zeszklić cebulę do zarumienienia.Następnie wlać litr wody,dodać pokrojone na kawałki:warzywa:seler,marchewkę,kalarepkę,pietruszkę,cebulkę,czosnek w ząbkach. 

Po ugotowaniu warzyw do miękkości,przecedzić przez sito,odlewając bulion,w którym się gotowały ,zmiksować blenderem na gładką konsystencję.

Dodać śmietanę,ser pleśniowy(ja lubię lazur,ale może być też serek topiony lub inny ulubiony),przyprawy i  odrobinę bulionu,pozostałego z gotowanych warzyw,wszystko pozostawić na ogniu do zagotowania.

Gotowy krem doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim ,podajemy z:
 grzankami domowymi,  groszkiem ptysiowym,makaronem lub ryżem.


1 komentarz:

  1. ja bardzo lubię z pora, muszę spróbować z selerem :) ładny makaron:)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).