środa, 6 marca 2013

cukier waniliowy.....domowy ;)


Jak zrobić cukier waniliowy?


Proporcje cukru do wanilii są kwestią indywidualną. Bo to zależy od tego, jaki mocny  aromat waniliowy  chcemy uzyskać. Ja akurat otrzymałam w prezencie dwie laski waniliowe,zatem postanowiłam wreszcie je wykorzystać praktycznie.


Składniki:
  • 2 laski wanilii
  • 200 g drobnego cukru białego 
  • słoiczek kamionkowy, ze szczelnie zamykaną pokrywką
Wykonanie:
Laski waniliowe przecinamy wzdłuż,cienkim nożykiem ,wyskrobujemy ziarenka, które następnie mieszamy z cukrem. Pozostałość laski wanilii kroimy na dowolne kawałki i dodajemy do cukru z ziarenkami wanilii. Wsypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 1-2 tygodnie,od czasu do czasu potrząsamy słoiczkiem,by aromat dobrze się skomponował z cukrem.
Zawartość słoiczka można na bieżąco uzupełniać  cukrem, który będzie pochłaniać aromat wanilii  ,jak i samą wanilią,w ten sposób szybciej będzie gotowy do spożycia.

Aby utrzymać aromat na długo,należy jedynie dbać,by warunki przechowania takiego cukru
były spełnione,czyli by nie dostała się wilgoć,a słoiczek był szczelnie zamknięty na stałe. 

A gotowy cukier waniliowy wykorzystujemy do:
  • słodzenia kawy,kompotów
  • przygotowania ciast i ciasteczek,babek i tortów
  • wszelkich zupek mlecznych i deserów z bitą śmietaną
A kiedy już zdecydujemy się na sklepowe produkty zwróćmy uwagę,i nie pomylmy cukru waniliowego z wanilinowym,który w cukiernictwie jest tańszym zamiennikiem aromatu waniliowego.Wanilina jest uzyskiwana z miazgi drzewnej i nie posiada wszystkich cech naturalnej wanilii,a przecież nie chodzi o to byśmy smaki naszych potraw ubogacali sztucznościami,kiedy niewielkim wysiłkiem możemy ubogacić naszą kuchnię w naturalne i zdrowe aromaty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).