niedziela, 3 marca 2013

wiosenna pizza....ze szpinakiem

 Marcowe słońce,zwiastujące wiosnę daje też w kuchni inspirację,do pomysłów bardziej wiosennych,słonecznych,lekkich....miłych dla oka, i kubków smakowych,w ładnej oprawie stołu.
Szpinak ma to do siebie,że i ten mrożony,nie traci kulinarnych walorów,a wystarczy go dobrze doprawić,by danie było zachęcającym poczęstunkiem,pod warunkiem oczywiście,że jesteśmy smakoszami szpinaku,czyli powszechnie zwanego zielska..... U mnie już tradycyjnie połączenie mąki białej z razową,do ciasta drożdżowego,czyli pizza w wiosennym wydaniu ;).




















Składniki:
  • 300 g mąki pszennej (1 1/3 szklanki o pojemności 250ml )
  •  1 opakowanie drożdży suchych (7-8 g)
  • ok.200 ml wody  w temp.pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie do pizzy:
  • pół paczki szpinaku mrożonego 
  • opakowanie sera pleśniowego lazur  (100g)
  • 2-3 plastry żółtego sera
  • 2-3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • czosnek 2-3 ząbki
  • cebula czosnkowa
  • garść-dwie oliwek zielonych  pokrojonych na krążki
dodatkowo:forma -u mnie okrągła ceramiczna ,foremka w kształcie motylka,odrobina masła,otręby do posypania natłuszczonej formy +łyżka oliwy z oliwek do natłuszczenia ciasta przed wypełnieniem farszem.

Wykonanie:

Do dużej  miski wsypać mąkę przesianą przez sito i drożdże instant, cukier,sól.Wszystko dokładnie wymieszać.Następnie stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy rękami ciasto,pod koniec dodajemy oliwę.

Gotowe ,wyrobione w misce ciasto ( pod przykryciem np.ręcznikiem kuchennym),pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.U mnie ok.45 minut,przy kaloryferze.

Kiedy ciasto rośnie,zabieramy się za farsz:cebulkę podsmażamy na masełku,dodajemy szpinak ,u mnie mrożony,pod koniec smażenia dodajemy czosnek,szczyptę soli,i oliwki.

Wykrawamy z sera pleśniowego motylki ,a z żółtego: motylki i paski.Pozostałe odpadki serowe,łączymy z ciepłym jeszcze szpinakiem.

Formę natłuszczamy masełkiem,posypujemy otrębami,rozwałkowane ciasto drożdżowe wkładamy do formy.Ja dodatkowo po wierzchu ciasta rozprowadziłam łyżkę oliwy z oliwek,dopiero uzupełniłam farszem szpinakowym.Udekorowałam paskami żółtego sera i motylkami,po wierzchu posypałam oregano.
Dodaj Twój przepis do kolekcji i wygraj zakładki do książek
Pizzę pieczemy w nagrzanym piekarniku ,w temp.200 stopni,około 20-30 minut,grzałka góra-dół.


Święta wielkanocne kojarzą się głównie z wiosną,zatem postanowiłam dołączyć przepis do akcji- Veggie :zbieramy wielkanocne przepisy-wegetariańskie 





podobne :)     
pizzerki rybne

1 komentarz:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).