poniedziałek, 4 marca 2013

fasolka po bretońsku





















Składniki

  •  fasola biała ok.pół kilograma
  • 1-2 kiełbaski wg upodobania
  • plaster boczku wędzonego
  • cebula
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki pikantnego keczupu
  • łyżka gęstej śmietany
  • przyprawy:sól , pieprz,carry,czosnek niedźwiedzi
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia 

 Przygotowanie:

Fasolę namaczamy ,najlepiej na noc,odsączamy. Gotujemy w świeżej wodzie (nie solonej) koło godziny,taka ilość wody,by fasola była przykryta.Czasem używam też gotowej fasoli z puszki,wtedy tylko odsączam z wody.

Kiełbasę z boczkiem smażymy na rozgrzanym oleju,dodajemy posiekaną na drobno cebulę.
Wszystko (ugotowaną fasolę,kiełbaskę z boczkiem i cebulą), wrzucamy do garnka,zalewamy wodą dusimy na małym ogniu.

Przygotowujemy sos:szklanka zimnej  wody+łyżka skrobi ,mieszamy dokładnie,dodajemy koncentrat pomidorowy,keczup,łyżkę  gęstej śmietany,przyprawy.

Wszystko składniki łączymy z sosem,pozostawiamy na ogniu do zagotowania i gotowe. 

Fasolkę po bretońsku podajemy na ciepło, ze świeżym chlebkiem....smacznego.








1 komentarz:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).