Marcowe słońce,zwiastujące wiosnę daje też w kuchni inspirację,do pomysłów bardziej wiosennych,słonecznych,lekkich....miłych dla oka, i kubków smakowych,w ładnej oprawie stołu.
Szpinak ma to do siebie,że i ten mrożony,nie traci kulinarnych walorów,a wystarczy go dobrze doprawić,by danie było zachęcającym poczęstunkiem,pod warunkiem oczywiście,że jesteśmy smakoszami szpinaku,czyli powszechnie zwanego zielska..... U mnie już tradycyjnie połączenie mąki białej z razową,do ciasta drożdżowego,czyli pizza w wiosennym wydaniu ;).
Składniki:
Nadzienie do pizzy:Szpinak ma to do siebie,że i ten mrożony,nie traci kulinarnych walorów,a wystarczy go dobrze doprawić,by danie było zachęcającym poczęstunkiem,pod warunkiem oczywiście,że jesteśmy smakoszami szpinaku,czyli powszechnie zwanego zielska..... U mnie już tradycyjnie połączenie mąki białej z razową,do ciasta drożdżowego,czyli pizza w wiosennym wydaniu ;).
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (1 1/3 szklanki o pojemności 250ml )
- 1 opakowanie drożdży suchych (7-8 g)
- ok.200 ml wody w temp.pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół paczki szpinaku mrożonego
- opakowanie sera pleśniowego lazur (100g)
- 2-3 plastry żółtego sera
- 2-3 łyżki masła
- szczypta soli
- czosnek 2-3 ząbki
- cebula czosnkowa
- garść-dwie oliwek zielonych pokrojonych na krążki
Wykonanie:
Do dużej miski wsypać mąkę przesianą przez sito i drożdże instant, cukier,sól.Wszystko dokładnie wymieszać.Następnie stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy rękami ciasto,pod koniec dodajemy oliwę.
Gotowe ,wyrobione w misce ciasto ( pod przykryciem np.ręcznikiem kuchennym),pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.U mnie ok.45 minut,przy kaloryferze.
Kiedy ciasto rośnie,zabieramy się za farsz:cebulkę podsmażamy na masełku,dodajemy szpinak ,u mnie mrożony,pod koniec smażenia dodajemy czosnek,szczyptę soli,i oliwki.
Wykrawamy z sera pleśniowego motylki ,a z żółtego: motylki i paski.Pozostałe odpadki serowe,łączymy z ciepłym jeszcze szpinakiem.
Formę natłuszczamy masełkiem,posypujemy otrębami,rozwałkowane ciasto drożdżowe wkładamy do formy.Ja dodatkowo po wierzchu ciasta rozprowadziłam łyżkę oliwy z oliwek,dopiero uzupełniłam farszem szpinakowym.Udekorowałam paskami żółtego sera i motylkami,po wierzchu posypałam oregano.
Pizzę pieczemy w nagrzanym piekarniku ,w temp.200 stopni,około 20-30 minut,grzałka góra-dół.
Święta wielkanocne kojarzą się głównie z wiosną,zatem postanowiłam dołączyć przepis do akcji- Veggie :zbieramy wielkanocne przepisy-wegetariańskie
podobne :)
pizzerki rybne
Mniam, smakowitości:)
OdpowiedzUsuń