środa, 17 kwietnia 2013

budyń w kolorze pomarańczy...wersja I



Przy okazji pieczenia ciasta marchewkowego,pomyślałam z racji trwającej akcji u Veggie na domowy budyń, o wykorzystaniu do przygotowania jego -połączenia marchewki z pomarańczą,i tak oto spełniam życzenie na nowy pomysł na domowy budyń , tym razem w kolorze pomarańczy.A skoro akcja wegetariańska ,to starałam się połączyć zdrowe składniki jako motyw przewodni....myślę,że się udało ;). Zapraszam do wykorzystania przepisu.Z wiosną taki deserek smakuje na ciepło jak i schłodzony.I chociaż nie jestem wegetarianką,chętnie podglądam blogi o tej tematyce,bo zawierają ciekawe inspiracje do wykorzystania zdrowych składników  w kuchni.Zatem w dowód uznania dla wegetariańskich blogów,skąd pomysł pochodzi,moja własna propozycja przepisu,z pasją do ciepłego koloru wiosny.....czyli orange-pomarańczy,marchewki,miodu...itd.

 

Składniki(na 3 małe szklaneczki )

  • 2 i 1/3 szklanki mleka (wedle upodobania i przekonania)
  • 1 duża marchewka
  • laska cynamonu
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • łyżka ugotowanej kaszy jaglanej
  • dodatkowo:odrobina masła roślinnego + syrop z agawy lub miód pitny
Wykonanie: 

Mleko,u mnie (2 szklanki !)wlewamy do garnka z dnem teflonowym,dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, kaszę jaglaną,laskę cynamonu, cukier waniliowy. 
Zagotowujemy wszystko razem,pozostawiamy na minimalnym ogniu,do  czasu gdy  marchewka będzie miękka, wyjmujemy cynamon, zdejmujemy garnek z ognia,przerzucamy wszystko do głębokiego naczynia , miksujemy całość na gładką masę,dodając odrobinę masła i
sok pomarańczowy.

Pozostałe zimne mleko  wlewamy do szklanki,dodajemy skrobię kukurydzianą, mieszamy dokładnie.Wszystko ponownie przenosimy do garnka,zagotowujemy ciągle mieszając.


Na koniec dokładnie wszystko ubijamy trzepaczką lub mikserem,do uzyskania kremowej konsystencji.

Gotowy budyń ozdabiamy plasterkiem pomarańczy,polewamy odrobiną syropu z agawy lub miodu. 



 
Konkurs 15.04 – 22.04 Zapraszam!

 
















 Inne propozycje budyniowe:)

4 komentarze:

  1. Fantastyczny! Bardzo ciekawa jestem smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam wypróbować,w połączeniu z syropem z agawy smakuje fantastycznie,i szybko znika ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a inne mleko zamiast krowiego,może roslinne ale jakie aby budyń zgęstniał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście na mlekach roślinnych.np.owsiane,kokosowe,ryżowe też budyń wyjdzie,ale skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą trzeba dać,można też zagęścić budyń np.kaszą jaglaną,siemieniem lnianym.

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).