Mazurki,z orzechami włoskimi.....i bakaliami wedle upodobania.Podstawą kruchy spód,który sprawia,że smakują wyśmienicie....zapraszam po prostu.... ;)
Składniki na ciasto: (z podanych składników wychodzi ok.10 mazurków)
- 70g orzechów włoskich zmielonych na mączkę (u mnie prażonych na flaszce,bez tłuszczu )
- 250g mąki pszennej (krupczatka+tortowa)
- ok.90 g cukru pudru
- 200g masła
- 2-3 żółtka
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąki przesiewamy przez sito,masło siekamy długim nożem,dodajemy stopniowo żółtka,cukier i szczyptę soli,oraz zmielone orzechy,wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto,mające konsystencję plasteliny,urywamy kawałkami i formujemy małe mazurki-z wgłębieniem,nakłuwamy.
Pieczemy 15-20 min.-w temp.200 stopni,grzałka góra-dół.
Jeśli chcemy mniej zarumienione, to pieczemy krócej.
Masa orzechowa: źródło-klik
- 1 szklanka obranych orzechów włoskich ,zmielonych na drobno
- pół szklanki cukru pudru
- śmietana (u mnie kremówka)
- bakalie(skórki kandyzowane kolorowe),cukier puder,lukier ,"pisaki spożywcze",dekodery czekoladowe białe i ciemne.
Orzechy rozdrobnić, użyłam do tego :rozdrabniacza tupperware
Orzechy wrzucamy do głębokiej miseczki, dodajemy
cukier puder przesiany przez sitko, i stopniowo śmietanę.Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany,tak by po nałożeniu na ciasto już nie spływała. Gotową masę rozsmarowujemy na upieczonych spodach ,dekorujemy wedle możliwości i upodobania,pozostawiamy do zastygnięcia ...i gotowe.
A tu : mazurki z masą krówkową-kajmakową
A tu : mazurki z masą krówkową-kajmakową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).