Ostatnio na moim blogu,głównie dania jarskie dominowały(żeby nie powiedzieć słodyczowe),zatem dzisiaj odmiana,bo danie dla mięsożerców.Można kupić gotowe pomysły na kurczaka w papirusie, do smażenia filetów na patelni,ale też można zrobić je samodzielnie,po naszemu,z ulubionymi przyprawami i ziołami.U mnie dodatkowo skropione fileciki jeszcze sokiem z pomarańczy, pierś wyjdzie ekstra soczysta. Podstawą jest smażenie na małym ogniu, na dobrze rozgrzanej patelni,najlepiej teflonowej,bez potrzeby dodawania tłuszczu.
Składniki
Wykonanie:
Piersi drobiowe umyć, osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem i
delikatnie rozbić. Uciąć takie kawałki papieru do pieczenia,by cały filet się w nich mieścił, lekko posmarować papier oliwą (całą powierzchnię) . Papier posypać przyprawami i ziołami,od środka. W środek,włożyć pierś skropioną sokiem z pomarańczy,i delikatnie docisnąć do papieru,tak by filet był nim owinięty. Dobrze rozgrzać patelnię,bez natłuszczania (u mnie z dnem teflonowym), następnie zredukować grzanie na minimum, i ułożyć pierś. Smażyć po 5 min z każdej strony na małym grzaniu,u mnie pod przykryciem. |
wtorek, 30 kwietnia 2013
pierś drobiowa w papirusie....z ziołami i sokiem z pomarańczy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).