wtorek, 21 maja 2013

kwiatnąca pigwa w ogrodzie u Stasiów...a u mnie tarta z rabarbarem ;)

Klimat wiosny,tej soczystej zieleni i łąk obsypanych kwiatami ,sprawia,że majówka aż się prosi,by wybrać się na piknik.....a drzewa owocowe nadrabiają zaległy czas,kiedy wydłużające się zimne dni,nie pozwalały rozkwitnąć w czasie.Zanim będziemy zrywać owoce pigwy na przetwory,chwila z kwitnącymi jej kwiatami.


Piotruś przeżywa swój majowy czas Pierwszej Komunii Św. i Białego Tygodnia ,w klimacie wiosny i białego sadu,który zakwitł jakby na życzenie.Pytał mamę,czy biały tydzień też wolny od szkoły......?
A ja zapraszam na tartę z rabarbarem,który przyniosłam z warzywniaka,a jeszcze pamiętam kiedy rósł w naszym rodzinnym ogródku,ale już go tam nie ma,jest też coraz mniej drzew i krzewów....taki czas.

 Tarta z rabarbarem,pod pierzynką ;)



Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej (krupczatka na pół z razową)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru(u mnie trzcinowy)
  • 2 żółtka (białka zostawiamy na pianę)
  • opcjonalnie:łyżka-dwie zimnej wody
Składniki na "pierzynkę":
  • 2 białka
  • jajko całe
  • jogurt naturalny słodzony
  • odrobina soli
Dodatkowo:
  • trzy sztuki rabarbaru (ok.300 g)
  • ok.szklanki cukru 
  • opcjonalnie odrobina masła
Wykonanie:

Przygotowanie ciasta -klik.Wprawdzie do słodkich tart zaleca się używanie cukru pudru,jednak do tart razowych bardziej lubię cukier trzcinowy,bo nadaje tarcie takiego bardziej karmelizowanego smaku,a mąka razowa w tym zestawieniu dobrze się komponuje.Tarta ,w związku z tym połączeniem składników ,do leciutkich wypieków nie należy,dlatego też lubię ją dobrze podpiec,by była chrupiąca.

Na podpieczony spód wykładamy umyty ,obrany ze skóry rabarbar,pocięty na cienkie pasy lub drobne kawałki,możemy też go podpiec na odrobinie masła z cukrem,kto woli bardziej słodkawy-karmelizowany smak,tylko niezbyt długo,by nie zrobił się zbyt miękki.
Lub po prostu kawałki rabarbaru obtaczamy w cukrze.

Na wierzch polewamy tartę sosem jajeczno-jogurtowym.Ubiłam najpierw białka z odrobiną soli,następnie dodałam jajko  całe i jogurt,wszystko zmiksowałam.
Po wyłożeniu sosu na tartę, posypujemy po wierzchu cukrem trzcinowym.
Zapiekamy 20-30 minut w temp.ok.200 stopni.





2 komentarze:

  1. a u nas pigwa jeszcze nie kwitnie :(

    Pozdrawiam, miłego dnia życzę i dziękuję za dołączenie do akcji rabarbarowej!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).