poniedziałek, 5 sierpnia 2013

śmietanowiec sąsiedzki ....i lato na wsi

Sąsiadka ,przy okazji wiejskiego festynu upiekła ciasto, które cieszyło się  powodzeniem, zatem rozdała zainteresowanym przepis i tym sposobem zagościło ono i u nas .
Siostra ,pochwalona przez smakoszy, upiekła go po raz kolejny. No to czas dodać do przepisów blogowych.....zapraszamy do pieczenia i degustacji ;)

Śmietanowiec ....od sąsiadki ;) 

Składniki na ciasto biszkoptowe:  (proporcje  składników na dużą blachę)                       
  • 10 jajek
  • 2x 3/4 szklanki cukru (drobnego kryształu lub pudru)
  • 2x 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę mikserem.
Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, stale ubijamy.
Dodajemy stopniowo żółtka, nadal ubijamy.
Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy przez sito, łączymy stopniowo wszystkie składniki, mieszając mikserem na wolnych obrotach.

Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia .
Wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze ok. 170ºC koło godziny, do lekkiego zarumienienia.
 
Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia , przekrawamy na dwa płaty.

Składniki na masę:                                                                                                                        
  • 4 szklanki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 0,5 litra śmietany 30 %
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2-3 paczki herbatników
dodatkowo:

polewa czekoladowa do dekoracji:
  • czekolada deserowa 200g
  • mleko 6 łyżek
  • masło 2 łyżeczki
paczka wiórek kokosowych

Wykonanie: masy do ciasta

Sok pomarańczowy (3 szklanki)zagotować z cukrem (3 łyżkami),w pół szklance soku pomarańczowego rozpuścić 2 proszkowe budynie i zagotować wszystko, uzyskując gęstą masę .

Gdy masa budyniowa przestygnie, przełożyć ją na przekrojony biszkopt.
Przykryć drugą warstwą biszkoptu.

W 3/4 szklance wody rozpuścić galaretkę, pozostawić do stężenia (ale nie zastygnięcia).
Śmietanę ubić, połączyć z gęstniejącą galaretką.

Rozsmarować masę śmietanową na wierzchu ciasta.

Wylać na głęboki talerz  pozostały sok pomarańczowy, maczać herbatniki i układać na masę śmietanową.

Na wierzch polać polewę czekoladową i posypać wiórkami.
Wykonanie polewy: czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, na koniec dodajemy masło, polewamy jeszcze ciepłą ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Całość pozostawiamy w lodówce do schłodzenia, najlepiej do następnego dnia.







2 komentarze:

  1. Wyglada apetycznie.... a ten biszkopt to bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak....ale jak się obawiasz zakalca,to szczypta proszku nie zaszkodzi ;)

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).