poniedziałek, 30 września 2013

ciastka- gniazdka z nadzieniem -2 wersje bezglutenowe



Moje propozycje ciastek w wersji błyskawicznej,z nadzieniem jakie lubimy.Tym razem wersja mąk bezglutenowych....a przy okazji ciekawy poradnik po mąkach bezglutenowych-zobacz tutaj ,ale można je robić z wszelkimi mieszankami mąk,jakie lubimy,na jakie możemy sobie pozwolić....Smakują zarówno z konfiturami jak i owocami sezonowymi i mrożonymi,można też użyć bakalii ,jak i ulubionych ziaren.Zapraszam i zachęcam,na smaczne kruchutkie ciasteczka,na pochmurne jesienne dni i nie tylko:do kawki w domowym zaciszu,a może do herbatki w pracy,albo zapakowane w podróż z termosem ciepłego napoju ,jaki najbardziej lubimy.Trzeba uważać z transportem,by się zbytnio nie połamały,wtedy lepiej zrobić mniejsze ciasteczka i zapakować w pudełeczko.









ciastka -gniazdka z nadzieniem 
( 2 wersje bezglutenowe)
składniki: na ok.15 ciasteczek,a szklanka=250 ml
  • 2 szklanki mąki (wersja I-mąka ryżowa+amarantusowa/wersja II-mąka ryżowa+gryczana)
  • 3 łyżki cukru  (trzcinowy lub ksylitol)+do posypania kryształ
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • szczypta soli 
  • 100 g schłodzonego, drobno posiekanego masła (pół kostki)
  • pół  szklanki gęstej śmietany
  • 1 duże jajko
  • nadzienie:wersja I-konfitura węgierkowo-figowa +prażony słonecznik/wersja II-mrożone borówki
wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do ok.200°C, wykładamy blachę papierem do pieczenia,w tym czasie przygotujemy ciasto.

Mieszamy przesiane mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto (ma konsystencję kruszonki).Mąka amarantusowa ma charakterystyczny posmak,zatem warto uzyć jej w mniejszej proporcji,za to ryżowa jest bardzo delikatna,osobiście lubię ją stosować w kuchni,nie tylko do wypieków.Mąka gryczana nadaje wypiekom nieco ciemniejszy odcień,chociaż u mnie chyba jednak zasługą ciemniejszej barwy ciastek jest użyty cukier trzcinowy-Dark Muskovado ,z zawartością melasy,która nadaje mu charakterystyczny aromat,ciemno-brązowy kolor,i delikatnie klejąca konsystencję.Do jaśniejszych ciasteczek proponuję np.cukier brzozowy,a do posypania jasny kryształ trzcinowy.

Miksujemy razem: śmietanę, jajko i cukier.
Łączymy suche składniki z mokrymi,ciasto pozostaje nadal bardzo kruche.

Nakładamy łyżką stołową ciasto bezpośrednio na blachę,wyłożoną papierem do pieczenia.Małą łyżeczką formujemy rowki,nakładamy nadzienie,posypujemy ciastka po wierzchu cukrem kryształem.

Pieczemy ciastka na złoty kolor, około 20-25 minut,w temp.ok.200 stopni.

wersja obrazkowa ;)



...to tym razem zamiast liścia -ciastko !! ;)
p.s.zabieram jutro do pracy...kto się częstuje ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).