składniki: na ok.15 ciasteczek,a szklanka=250 ml
- 2 szklanki mąki (wersja I-mąka ryżowa+amarantusowa/wersja II-mąka ryżowa+gryczana)
- 3 łyżki cukru (trzcinowy lub ksylitol)+do posypania kryształ
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- szczypta soli
- 100 g schłodzonego, drobno posiekanego masła (pół kostki)
- pół szklanki gęstej śmietany
- 1 duże jajko
- nadzienie:wersja I-konfitura węgierkowo-figowa +prażony słonecznik/wersja II-mrożone borówki
wykonanie:
Pieczemy ciastka na złoty kolor, około 20-25 minut,w temp.ok.200 stopni.
Rozgrzewamy piekarnik do ok.200°C, wykładamy blachę papierem do pieczenia,w tym czasie przygotujemy ciasto.
Mieszamy przesiane mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto (ma konsystencję kruszonki).Mąka amarantusowa ma charakterystyczny posmak,zatem warto uzyć jej w mniejszej proporcji,za to ryżowa jest bardzo delikatna,osobiście lubię ją stosować w kuchni,nie tylko do wypieków.Mąka gryczana nadaje wypiekom nieco ciemniejszy odcień,chociaż u mnie chyba jednak zasługą ciemniejszej barwy ciastek jest użyty cukier trzcinowy-Dark Muskovado ,z zawartością melasy,która nadaje mu charakterystyczny aromat,ciemno-brązowy kolor,i delikatnie klejąca konsystencję.Do jaśniejszych ciasteczek proponuję np.cukier brzozowy,a do posypania jasny kryształ trzcinowy.
Miksujemy razem: śmietanę, jajko i cukier.
Mieszamy przesiane mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto (ma konsystencję kruszonki).Mąka amarantusowa ma charakterystyczny posmak,zatem warto uzyć jej w mniejszej proporcji,za to ryżowa jest bardzo delikatna,osobiście lubię ją stosować w kuchni,nie tylko do wypieków.Mąka gryczana nadaje wypiekom nieco ciemniejszy odcień,chociaż u mnie chyba jednak zasługą ciemniejszej barwy ciastek jest użyty cukier trzcinowy-Dark Muskovado ,z zawartością melasy,która nadaje mu charakterystyczny aromat,ciemno-brązowy kolor,i delikatnie klejąca konsystencję.Do jaśniejszych ciasteczek proponuję np.cukier brzozowy,a do posypania jasny kryształ trzcinowy.
Miksujemy razem: śmietanę, jajko i cukier.
Łączymy suche składniki z mokrymi,ciasto pozostaje nadal bardzo kruche.
Nakładamy łyżką stołową ciasto bezpośrednio na blachę,wyłożoną papierem do pieczenia.Małą łyżeczką formujemy rowki,nakładamy nadzienie,posypujemy ciastka po wierzchu cukrem kryształem.
Nakładamy łyżką stołową ciasto bezpośrednio na blachę,wyłożoną papierem do pieczenia.Małą łyżeczką formujemy rowki,nakładamy nadzienie,posypujemy ciastka po wierzchu cukrem kryształem.
Pieczemy ciastka na złoty kolor, około 20-25 minut,w temp.ok.200 stopni.
wersja obrazkowa ;)
p.s.zabieram jutro do pracy...kto się częstuje ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).