piątek, 4 października 2013

kotlety jajeczne z pęczakiem i oliwkami


Dla miłośników jajecznych smaków,propozycja kotlecików wege,z dodatkami jakie lubimy.Użyłam dzisiaj z dodatków pęczaku,który pozostał z wczorajszego obiadu i oliwek.
A jak oliwki to i oliwa z nich,no i przyprawy jakie lubimy,można też dodać ulubione zioła suszone.Żółty ser,ładnie nam "sklei"kotleciki,podczas pieczenia ,a możemy wykorzystać je zarówno do obiadu jak i w formie przystawki....zapraszam do własnych inspiracji,bo zapewne jest to pomysł,który można wykorzystać na wiele sposobów ;).

Kotlety jajeczne z pęczakiem i oliwkami

składniki: na ok.10 sztuk

  • 5 jajek gotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 1 pęczek koperku lub pietruszki lub szczypiorku
  • 2 łyżki bułki tartej+do panierowania
  • łyżka otrębów owsianych
  • kawałeczek żółtego sera (ok. 40 g)
  • kilka oliwek zielonych 
  • 5 łyżek ugotowanego pęczaku
  • przyprawy:sól,pieprz,carry
  • oliwa z oliwek 1 łyżka+do smażenia
wykonanie:


Ugotowane jajka obrać,posiekać,dodać pokrojoną na drobno zieleninę.

Dodać pozostałe składniki:utarty na tarce żółty ser,pęczak,posiekane na drobno oliwki,surowe jajka,odrobinę oliwy z oliwek,przyprawy,otręby i bułkę tartą.

Wymieszać wszystkie składniki dokładnie,formować kotleciki.

Panierować w bułce tartej,smażyć na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor, na małym ogniu.

Gotowe kotleciki podajemy z bukietem warzyw,ewentualnie kromką chleba lub jak u nas ziemniakami w mundurkach,można też podać do nich ulubiony sos .






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).