Kasza jęczmienna,kojarzy się w kuchni polskiej głównie z krupnikiem lub gulaszem.
U mnie coraz częściej w posiłkach dominuje odmiana tej kaszy,o grubych ziarnach-czyli pęczak,nie tylko na wytrawnie,ale i w formie łagodnych dań wegetariańskich.Gości on w menu codziennym....od śniadania począwszy,jako alternatywa dla kanapek,którymi też nie pogardzę.Dzisiaj dwie wersje....na słodko z bakaliami i smażonymi warzywami.
Pęczak (w niektórych regionach Polski – np. na Lubelszczyźnie – występuje także forma mazurząca pęcak) jest to całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. Jest on niesłusznie traktowany jako przetwór zbożowy jakościowo gorszy, ma jednak spośród kasz jęczmiennych najwięcej wartości odżywczych. W kaszarstwie pęczak jest głównie półproduktem, z którego wyrabia się kaszę jęczmienną perłową i kaszę jęczmienną łamaną. Odpowiednio przygotowany pęczak jest często stosowaną przynętą w połowie ryb na wędkę.
- woreczek pęczaku (100 g)
- pół szklanki sparzonych bakalii jakielubimy (u mnie mieszanka bakaliowa)
- ok.łyżki syropu z agawy
- szczypta cynamonu
- mięta w listkach zielona do dekoracji
- wrzątek do ugotowania pęczaku (ilość 2-3 szklanki) i pół szklanki do sparzenia bakalii
- opcjonalnie :odrobina masła
wykonanie:
Pęczak gotujemy we wrzątku , 15-20 minut,po odcedzeniu wody,pozostawiamy pod przykryciem,do przestudzenia i napęcznienia.
Bakalie polewamy wrzątkiem,łączymy z ugotowanym wcześniej pęczakiem,pozostawiamy na małym ogniu,do całkowitego odparowania wody,w której moczyliśmy bakalie.
Dodajemy:masełko,cynamon,syrop z agawy.Podajemy na ciepło i zimno,jak kto woli.
pęczak z warzywami smażonymi i ziołami
- woreczek pęczaku (100 g)
- warzywa: marchewka,seler,cebulka
- odrobina oleju ryżowego
- przyprawy:sól,curry
- mięta lub bazylia w listkach zielona (garść)
- opcjonalnie:prażone ziarna np.słonecznika
- wrzątek do ugotowania pęczaku (ilość 2-3 szklanki)
Wykonanie:
Pęczak gotujemy w osolonym wrzątku , 15-20 minut,po odcedzeniu wody,pozostawiamy pod przykryciem,do przestudzenia i napęcznienia.
Warzywa myjemy,obieramy,trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w podłużne paski,dusimy na patelni,z odrobiną oleju ryżowego i odrobiną przypraw.
Warzywa łączymy z ugotowanym pęczakiem,doprawiamy wedle uznania przyprawami podsmażamy wszystko na patelni,pod koniec smażenia dodajemy zioła,posiekane na drobno.Podajemy na ciepło.
Inne dania z pęczakiem:
Obie wersje na pewno bardzo smaczne :D
OdpowiedzUsuńPewnie to sprawa upodobań,bo nie wszyscy lubią kaszę jęczmienną na słodko,zatem nic na siłę...niech każdy przekona się sam ;).
UsuńI zdrowe ;).
OdpowiedzUsuń