Przetwory z malin - źródło tutaj
Słodka uczta, czy przetwory z malin w wersji dietetycznej ?...zdecydujcie sami.Zamknięcie malin w słoiczkach,jak i ich mrożenie w całości pozwala cieszyć się ich smakiem przez długie miesiące ,do kolejnego lata,kiedy będzie można po nie sięgnąć prosto z krzaka.Dzisiaj propozycja na maliny w syropie,o obniżonej zawartości cukru,do herbaty,do słodkich deserów...w chłodniejsze poranki jak znalazł, komu będzie mało słodko,to dosłodzi.... ;)
U mnie do przetworów malinowych wpadło też kilka jeżyn.
A smażenie konfitur już kolejnym razem ...
U mnie do przetworów malinowych wpadło też kilka jeżyn.
A smażenie konfitur już kolejnym razem ...
maliny w syropie...o obniżonej zawartości cukru
składniki:
wykonanie:
Maliny przebieramy, myjemy i osuszamy. Zasypujemy je cukrem i czekamy aż puszczą sok - zasypujemy je całą przygotowaną ilością cukru. Po kilku godzinach maliny przekładamy do słoiczków (wraz z cukrem, którym zostały zasypane).
Teraz gotujemy wodę. Jeśli maliny w syropie przygotowujemy z ½ kilograma cukru, wówczas zaraz po zagotowaniu wody zalewamy nią słoiczki. Jeśli zdecydowałyśmy się na mniejszą ilość cukru, ale z syropem, wówczas wodę z syropem dokładnie mieszamy jeszcze przed zalaniem nią malin.Ja też zrobiłam kilka słoiczków,bez dodatku wody.
Słoiczki zakręcamy a następnie bardzo delikatnie nimi potrząsamy - tak aby rozpuścił się cukier.
Gotowe słoiczki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia-tak podaje przepis źródłowy,ja jednak zdecydowałam się na pasteryzację w piekarniku (temp.170 stopni-30 minut).
składniki:
- 1 kg malin
- 1/2 kg cukru (lub 1/3 kg cukru + 3 łyżki słodkiego syropu, np. z miąższu z winogron lub z agawy)
- woda opcjonalnie
wykonanie:
Maliny przebieramy, myjemy i osuszamy. Zasypujemy je cukrem i czekamy aż puszczą sok - zasypujemy je całą przygotowaną ilością cukru. Po kilku godzinach maliny przekładamy do słoiczków (wraz z cukrem, którym zostały zasypane).
Teraz gotujemy wodę. Jeśli maliny w syropie przygotowujemy z ½ kilograma cukru, wówczas zaraz po zagotowaniu wody zalewamy nią słoiczki. Jeśli zdecydowałyśmy się na mniejszą ilość cukru, ale z syropem, wówczas wodę z syropem dokładnie mieszamy jeszcze przed zalaniem nią malin.Ja też zrobiłam kilka słoiczków,bez dodatku wody.
Słoiczki zakręcamy a następnie bardzo delikatnie nimi potrząsamy - tak aby rozpuścił się cukier.
Gotowe słoiczki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia-tak podaje przepis źródłowy,ja jednak zdecydowałam się na pasteryzację w piekarniku (temp.170 stopni-30 minut).
tradycyjne konfitury z malin...przepis skopiowany
składniki:
1 kg malin
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
woda
wykonanie:...ciąg dalszy nastąpi ;)
składniki:
1 kg malin
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
woda
wykonanie:...ciąg dalszy nastąpi ;)
....i kilka migawek....póki czas na przetwory i spacery...jeszcze trwa....
Inne malinowe propozycje:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).