środa, 4 września 2013

jeszcze lato...czy już jesień...przetwory z malin


Przetwory z malin - źródło tutaj


Słodka uczta, czy przetwory z malin w wersji dietetycznej ?...zdecydujcie sami.Zamknięcie malin w słoiczkach,jak i ich mrożenie w całości pozwala cieszyć się ich smakiem przez długie miesiące ,do kolejnego lata,kiedy będzie można po nie sięgnąć prosto z krzaka.Dzisiaj propozycja na maliny w syropie,o obniżonej zawartości cukru,do herbaty,do słodkich deserów...w chłodniejsze poranki jak znalazł, komu będzie mało słodko,to dosłodzi.... ;)
U mnie do przetworów malinowych wpadło też kilka jeżyn.

A smażenie konfitur już kolejnym razem ...

 maliny w syropie...o obniżonej zawartości cukru

składniki:

  • 1 kg malin
  • 1/2 kg cukru (lub 1/3 kg cukru + 3 łyżki słodkiego syropu, np. z miąższu z winogron lub z agawy)
  • woda opcjonalnie

wykonanie:

Maliny przebieramy, myjemy i osuszamy. Zasypujemy je cukrem i czekamy aż puszczą sok - zasypujemy je całą przygotowaną ilością cukru. Po kilku godzinach maliny przekładamy do słoiczków (wraz z cukrem, którym zostały zasypane).
Teraz gotujemy wodę. Jeśli maliny w syropie przygotowujemy z ½ kilograma cukru, wówczas zaraz po zagotowaniu wody zalewamy nią słoiczki. Jeśli zdecydowałyśmy się na mniejszą ilość cukru, ale z syropem, wówczas wodę z syropem dokładnie mieszamy jeszcze przed zalaniem nią malin.Ja też zrobiłam kilka słoiczków,bez dodatku wody.
Słoiczki zakręcamy a następnie bardzo delikatnie nimi potrząsamy - tak aby rozpuścił się cukier. 



Gotowe słoiczki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia-tak podaje przepis źródłowy,ja jednak zdecydowałam się na pasteryzację w piekarniku (temp.170 stopni-30 minut).



tradycyjne konfitury z malin...przepis skopiowany

składniki:

1 kg malin
1 kg cukru 
sok z 1 cytryny
woda
wykonanie:...ciąg dalszy nastąpi ;)


....i kilka migawek....póki czas na przetwory i spacery...jeszcze trwa....






Inne malinowe propozycje:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).